AVITAYLO ORAL ÇÖZELTI
İçeriği ve Etki Spektrumu
Tilosin’in etkinliği eritromisin’e benzemekle birlikte Mycoplasma spp. ye karşı çok daha fazla etkindir. Tilosine duyarlı başlıca bakteriler şunlardır; Mycoplasma spp., Leptospira spp., Erisipelas spp., Haemophilus pertusii, Streptecocus spp., Clostridium spp., Corynobacterium spp., Moraxella bovis, Borrelia anserina, Treponema hyodysenteria, N. pertussi. Tilosin özellikle hindi ve tavuklarda Mycoplasma gallisepticum ve broilerlerde Mycoplasma synoviae tarafından meydana getirilen enfeksiyonlarda oldukça etkilidir.
Tilosin’e karşı Staph. Aureus suşları arasında dirençli suşlar oluşabilir ve Enterobactericeae familyasına karşı etkisizdir.
Endikasyonları
AVİTAYLO %30 Oral Çözelti, tavuk ve hindilerde duyarlı bakteriler tarafından meydana getirilen solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır. Başlıca, Mycoplasmosis (CRD), Leptospirosis, Necrotic enteritis ile hindilerin bulaşıcı sinüs iltihabında kullanılır.
İlaç Etkileşimleri
oramfenikol, florfenikol, linkozamidler ve diğer makrolid grubu antibiyotikler ile etki şekillerinin aynı olması nedeniyle bir arada kullanılmamalıdır.
Kullanım Şekli ve Dozu
Veteriner Hekim tarafından başka bir şekilde tavsiye edilmediği takdirde; Avitaylo’nun günlük farmakolojik dozu 30 mg baz/kg canlı ağırlıktır. Buna göre pratik olarak toplam her 100 kg için 10 ml AVİTAYLO %30 içme suyuna katılarak kullanılır. Çözelti her gün taze olarak yeniden hazırlanmalıdır. Tedaviye 5 gün devam edilmesi tavsiye edilir.
EMEA (1997) yayınında, kanatlılarda içme suyundan yapılan tedavide farmakolojik dozu 35 mg/Kg olarak önermektedir. Tilosinle ilgili EMEA raporlarındaki çalışmalarda kullanılan ticari tilosin kaynağı; tilosin A minimum %80 ve Tilosin A+B+C+D minimum %95 olarak belirtilmiştir. USP Veterinary Pharmaceutical Information Monographs (2003) ve The United States Pharmacopeial Convention (2007) de ise tavuklarda CRD için önerilen farmakolojik doz 110 mg/Kg iken son kaynak hindilerin bulaşıcı sinüzitisi için 132 mg/Kg farmakolojik doz önermektedir.
En doğru doz seçimi ise farmakokinetik ve farmakodinamik ilişki zinciri ile sağlanabilir. Avitaylo’nun içerdiği aktif madde olan Tilosin zamana bağlı ve lipofilik karekterde bir moleküldür. Bu sebeple T>MIC şartı aranır; yani tedavi boyunca ilacın ortalama kararlı durum konsantrasyonunun hiç bir zaman MIC değerinin altına düşmemesi gerekir. Ayrıca, kullanılacak dozun ulaşacağı Cmax d eğerinin de etkenin MIC değerinin 2 katına ulaşması gereklidir. Ortalama kararlı durum konsantrasyonu (steady state, Css) şu şekilde hesap edilebilir ;
Bu denklemden yararlanarak 24 saatte bir 30 mg baz/Kg Canlı ağırlık dozda tedaviye alınan bir etlik piliçte beklenen Css: 1,45 µg/ml serum değeri olacaktır. Doz/Cmax değerini veren eğrinin linear fonksiyon olduğu varsayılırsa bu dozlamada beklenen Cmax ise 3,6 mcg/ml seruma oturur. Bu şartlar gerçekleşiyorsa ilgili doz MIC değeri 1,45’e kadar olan olan mikroorganizmalara karşın etkin dozu oluşturacaktır. Css denklemindeki Klirens (Cl)’in standart sapması dikkate alınıp güvenlik düzeyi belirleyerek doz seçimi yapılacaksa aşağıdaki tablodan faydalanılabilir.