AVIDOX 20 ORAL ÇÖZELTI
İçeriği ve Etki Spektrumu
Avidox 20, her ml’sinde 200 mg doksisiklin baza eşdeğer doksisiklin higlat içeren, koyu sarı renkli veteriner sistemik antibakteriyel çözeltidir. Doksisiklin, tetrasiklinler grubuna bağlı, bakteri ribozomunun 30’S ribozamal alt ünitesini etkileyerek, bakteriyel protein sentezini inhibe edip statik etki gösteren bir moleküldür. Spektrumu ise şu şekildedir;
Gram-pozitif aeroblar (Bacillus sp., Corynebacterium sp., Erysipelothrix rhusiopathia, Listeria monocytogenes ve Streptococci.), Gram negatif bakteriler (Actinobacillus sp., Bordetella sp., Francisella tularensis, Haemophilus sp., Pasteurella multocida, P. haemolytica, Yersinia sp., Campylobacter fetus, Borrelia sp. ve Leptospira sp. Moraxella bovis), anaeroblar (Actinomyces sp., Fusobacterium sp.,) ve Mycoplasma sp., Chlamydia sp., Ehrlichia sp., Coxiella burnetti, Ehrlichia, Theileria, Eperythrozoon ve Anaplasma’lara etkisi iyi derecededir.
Kazanılmış direnç nedeniyle Staphylococci, Enterococci, Enterobacter sp., Enterobacteriaceae familyasına dahil Enterobacter sp., E.coli, Klebsiella sp., Proteus sp., Salmonella sp., anaerop bakterilerden Bacteroides sp. ve Clostridium sp. ye etkisi değişkendir.
Mycobacterium sp., Proteus vulgaris, Pseudomonas aeroginosa, Serratia sp., Mycoplasma bovis ve M. hyopneumoniae tetrasiklinlere dirençli kabul edilir.
Endikasyonları
Avidox 20 Oral Çözelti etlik piliç ve hindilerde bakteriyel enfeksiyonların tedavisi amacıyla kullanılır. Etlik piliç ve hindilerde; bakteriyel kökenli diyareler, koliseptisemi, CRD komplex, hava kesesi enfeksiyonları, salpingitis, kolera, koriza ve stafilakok enfeksiyonlarında kullanılır.
İlaç Etkileşimleri
Avidox beta-laktam, florokinolon, aminoglikozid ve diğer tetrasiklin grubu antibiyotikler ile beraber kullanılmamalıdır. Metoksifluranın nefrotoksik etkisini artırırlar. Amikasin sulfat, aminofilin, amfoterisin B, amobarbital sodyum, dimenhidrinat, demir dextran, eritromisin glusefat, fenobarbital sodyum, hidrokortizon sodyum süksinat, kalsiyum klorür, kalsiyum glukonat, karbenisilin disodyum, kloramfenikol sodyum süksinat, meperidin hidroklorür, metisilin sodyum, metoheksital sodyum, morfin sulfat, oksasilin sodyum, penisilin G sodyum, penisilin G potasyum, pentobarbital sodyum, sefalothin sodyum, sefapirin sodyum, sodyum bikarbonat, tiyopental sodyum, warfarin sodyum ile farmasötik geçimsizdir. Tüm tetrasiklin grubu antibiyotikler ilaçlar kalsiyum magnezyum gibi çift yüklü iyonlarla şelat oluştururlar. Kalsiyum, demir, magnezyum ve alüminyum tuzlarını içeren katkı maddeleriyle birlikte kullanılması durumunda doksisiklinin emilmesi azalır. Bu tip ürünlerden en az 2-3 saat önce veya sonra uygulanmalıdır.
Kullanım Şekli ve Dozu
Avidox 20 Oral Çözelti; etlik piliç ve hindilerde 20 mg/kg canlı ağırlık dozda içme suyuna katılarak kullanılır. Veteriner Hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde 10.000 kg /c.a. için 1 L Avidox 20 Oral Çözelti içme suyuna eklenerek içirilir. Tedavi süresi 5 gündür.
Doksisiklin tetrasiklin grubu bir moleküldür ve tetrasiklinlerde mikrobiyal ölüm zamana bağlıdır. Bu sebeple tedavinin planlanmasında T>MIC şartı aranır. Yani; birbirini takip eden dozların sağladığı ortalama kararlı durum konsantrasyonunun (steady state, Css) asla enfeksiyon etmeninin MIC değerinin altına düşmeyeceği şekilde seçilen doz en doğru dozdur. Yalnız doksisiklin plazma proteinlerine çok yüksek oranda bağlandığı (%90) için dozlamada bunun mutlaka dikkate alınması gerekir. Bunun için Brunton ve arkadaşlarının (2008) belirttiği şekilde hesap edilen CSS değerinden kanda serbest dolaşan ve antibiyoterapide asıl önemli olan fraksiyonu bulabilmek için 0,1 değeri ile çarpılır. Elde edilen değer hesaplanan doz için tedavi edilebilecek MIC değerini hekime sağlar;
Avidox’un etken maddesi olan doksisiklin terapötik dozlarda genel olarak safra kanalıyla elimine edildiğinden böbrek yetmezliği durumunda doz düşürülmesi gerektirmez. Fakat böbrek yetmezliği durumunda yüksek dozlarda kullanıldığında asidoz, plazma azot ve fosfat düzeyinde artış ve ciddi elektrolit dengesi bozuklukları gözlenebilir. Tedavi planlanırken bu durum veteriner hekim tarafından dikkate alınmalıdır.
Aşağıda yer alan “En doğru doz tablosu” doksisiklin’in plazma proteinlerine bağlı olmayan yani serbest değerleridir.