AVIFLOX 20 ORAL ÇÖZELTI
İçeriği ve Etki Spektrumu
Duyarlı bakteriler; E.coli, Salmonella spp., Enterobacter spp., Serratia spp., Proteus spp., Klebsiella spp., Shigella spp., Yersinia spp., Moraxella spp., Acinobacter spp., Actinobacillus spp., Pasteurella spp., Leptospira spp., Campylobacter spp., Citrobacter spp., Haemophilus spp., Ehrlichia spp., Coxiella brunetti, metisiline ve gentamisine dirençli olanlarda dahil Staphylococcus spp., penisiline direçli olanlarda dahil N.gonorrhoeae, N. meningiditis, Corynebacterium spp., Chlamydia spp., V.cholerae, Mycoplasma spp.’dir.

Strep. suis, Strep. agalactia, Strep dysgalactia, Strep. zooepidemicus, R.equi, Mycobacterium spp. orta derecede duyarlılık gösterir.

Anaerobik kokların çoğu, Clostridium spp., Bacteroides spp., ve Ps. maltophila kinolonlara genellikle az duyarlı veya dirençlidir.

Endikasyonları
Etçi tavuklar ve hindilerde; Enrofloksasin’e duyarlı Gram (-), Gram(+) bakteriler ile Mycoplasma’lar tarafından meydana getirilen solunum ve sindirim sistemi enfeksiyonlarında, yumuşak doku enfeksiyonlarında ve ayrıca viral hastalıkların Enrofloksasin’e duyarlı bakteriyel komplikasyonlarında kullanılır.

Colibacillosis (E. Coli enfeksiyonları), Salmonellosis (Tavuk tifosu), Pasteurellosis (Kanatlı kolerası), Mycoplasmosis (CRD, CRD Complex), Staphylococcosis, İnfeksiyöz Coryza, Erysipelas (hindilerde) enfeksiyonlarında endikedir.

İlaç Etkileşimleri
Florokinolonlar ile aminogikozidler, beta-laktam ilaçlar ve sülfonamidler arasında aynı yönde (sinerjistik) ; eritromisin, polimiksin, nitrofurantoin ve rifampin arasında aksi yönde (antagonist) etkileşmeler vardır. Şelat oluşturmaları nedeniyle aluminyum, demir, magnezyum, kalsiyum gibi iki ve üç değerli minerallerle birlikte kullanılmamalıdır. Bu tip mineralleri içeren ürünlerden en az 2-3 saat once veya sonra kullanılmalıdır. Enrofloksasin, oral kullanımda özellikle Cu, Pb, Zn, Mg, Al gibi metallerle şelat oluşturma potansiyelinden dolayı bu metallerce zengin su içinde kullanılmaması önerilmektedir. Kinolonlar ortam pH’sından etkilendiklerinden içme suyunu asitleştirici maddelerle birlikte kullanılmamalıdır. Enrofloksasinin karaciğerde metabolize edildiği bilinen diğer ilaçlarla birlikte kullanılması, söz konusu ilaçların farmakokinetiğini etkiyelebilir.

Kullanım Şekli ve Dozu
Veteriner Hekim tarafından başka bir şekilde önerilmemişse; Kanatlılarda AVİFLOX 10 mg/kg/gün dozda içme suyu içinde oral yolla uygulanır. Uygulama süresi 3-5 gündür.

Salmonella ve Pasteurella enfeksiyonlarında 5-10 gün kullanılması tavsiye edilir. İlaçlı su her gün taze olarak hazırlanmalıdır.

İçme suyunun temiz olmasına ve asit karakter taşımamasına (ortam pH’sından etkilendiklerin dolayı) dikkat edilmelidir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *